VERENIGING VAN BRANDWEERPERSONEEL HENGELO

 


De geschiedenis van onze personeelsvereniging (VBH) heeft haar geboorte op 24 juli 1917 in het café Falkman aan de burgemeester Jansenplein. De directe aanleiding tot deze stap waren de grote problemen tussen het college van Brandmeesters en de manschappen. Om de belangen van de manschappen beter te kunnen coördineren, werd dus op die datum deze bijeenkomst georganiseerd. Er werd een commissie benoemd (dus nog geen bestuur) die bestond uit de heren E. Weustink en B.J. Bos. Het had dus in die dagen nog geen status van vereniging. Dat zou nog 13 jaren duren.

De commissie werd gevormd door 10 personen, allen spuitgasten. Het kader was hierbij, mede door de problemen, nog niet betrokken. Dit kader bestond in die dagen uit zeven personen: 1 opperbrandmeester en 6 brandmeesters. Dat tegenover slechts 10 spuitgasten! Zie hier dus ons Hengelo’s brandweerkorps anno 1917. De verhouding kader-personeel was in die dagen dus wel een beetje zoek…. Deze eerste periode werd benut om de meest essentiële wensen –lees: noodzaken- tot werkelijkheid te brengen. Deze wensen waren:

  • Het verkrijgen van werkkleding, hetgeen pas in december 1922 werd ingewilligd. Er werden toen leren jekkers en broeken beschikbaar gesteld. Schoeisel was nog uit den boze.

  • Gratis verzekering tegen ongelukken tijdens bluswerkzaamheden. Dit werd pas op 28 april 1923 doorgevoerd. Directe aanleiding hiertoe was een dodelijk dienstongeval bij de Groningse brandweer. Vergoeding Fl. 4000,- bij overlijden of blijvende invaliditeit.

  • Verbetering van financiële vergoedingen. Er werd in die dagen slechts 30 cent per uur uitbetaald. Dit werd later opgevoerd tot Fl. 1,-.


Toen echter tegen de jaren ’30 de verstandhouding verslechterde –slechte opkomst bij brandalarm enerzijds en de werkomstandigheden anderzijds- ontstond er behoefte aan een krachtiger organisatie: de Vereniging Brandweerpersoneel Hengelo was geboren ! Wij schrijven anno 8-12-1929. Plaats van handeling: café Borchert. De vereniging werd op die zondag v.m. 11 uur opgericht in een spoedvergadering. Het bestuur kreeg de nodige opdrachten van de leden, waarbij het verbeteren van de verstandhouding met het College van Brandmeesters voorop stond.

Interessant is het gegeven dat op 6-12-1930 de eerste ”brandschellen” in gebruik genomen werden. Het ”stil alarm” had zijn intrede gedaan. Dit systeem zou in functie blijven tot juli 1972. Hierna kwamen de zgn. ”piepers” in gebruik. Ook werden in 1930 de eerste brandweerschoenen door de gemeente beschikbaar gesteld.

Maar het bestuur van de vereniging was niet alleen druk met brandweertechnische zaken. Alhoewel dit in die dagen wel veel aandacht kreeg. Uiteraard stond ontspanning hoog in het vaandel. Het geldbeheer door de penningmeester ging in de eerste jaren nog op basis van vertrouwen. In 1933 werd pas overgegaan tot aanschaf van een kasboek. Ook de kascommissie doet in dit jaar voorzichtig zijn intree. Het heette toen ”controle commissie”. Eveneens werden nu de eerste uitstapjes georganiseerd. Het ging in die dagen, mede door de schaarse vervoersmogelijkheden, nog rustig aan. De Achterhoek werd eerst ”genomen”. Maar alras werd Nederland voor onze voorvaders te klein. Het terrein werd verlegd naar Duitsland. In 1935 werd het eerste lustrum gevierd met een uitstapje van twee dagen met dames.

Tot zover de eerste jaren van de personeelsvereniging van het brandweerkorps in Hengelo. In 2004 werd het 75-jarig bestaan gevierd. Ter gedegenheid hiervan heeft onze stichting Historie Brandweer Hengelo een CD samengesteld met ruim 300 foto’s, welke de gehele periode van 75 jaar (1929-2004) bestrijkt.


Naar het foto-overzicht